agrolink logomtel logo

Новини

Пролетно засаждане 2016

Biogradinka 13 04 2016 1Днес ще вали, не е подходящо за работа в градинката, ни казаха няколко човека. „Ние ще направим магия и няма да вали!“ беше категорична Люси. Магията подейства, дори и след като започна да капе. Погледнахме учудено небето над нас и капките спряха.
9 доброволци и повече от 20 деца бяхме в биоградинката. Приготвените инструменти не стигаха за всички. Четирима от доброволците бяха със съдействието на TimeHeroes. И друг път платформата им ни е помагала и сега отново доказа, че е точното място с поканата за доброволчество. Благодарим на Вики, Люси, Мая, Димана, Цветанка и Людмил, че се включиха в каузата „Биоградинка“.

Прочети още...

След премиерата


Red house_12_05_2014_Premiera_5На 12.05. премиерата на първия филм за биоградинарство напълни с хора киносалона в "Червената къща". Преди филма децата изиграха с настроение и вълнение танца "Българи". Беше много трогателно! Децата бяха подготвили и здравословни сладки.

Прочети още...

Премиера на първия български филм за биоградинарство

Първият български филм за биоградинарство ще бъде представен на специална премиера в Център за култура и дебат „Червената къща“ на 12 май от 19 часа. Филмът на режисьора Андрей Волкашин "Семенца в земята и в сърцата" е реализиран по проект на Сдружение АГРОЛИНК с финансовата подкрепа на Програма Мтел еко грант – 2013. Екип от млади творци от ТВ „АлмаМатер“ заснемат филма от пролетта до есента на 2013 в биоградинката в двора на училището за деца с увреден слух, България, 2014, 25 мин.).

Прочети още...

Биоигри

Bioigri01    В края на месец ноември Детелина и „Биогри“ организираха посещение на Националния природонаучен музей, София. Това събитие се случи благодарение на гостоприемството на музея и на нашите нови приятели от „ Био игри“. По време на занимателните игри, поднесени по лесен и интригуващ начин научихме много нови неща. Темата беше „Защо клетки и ДНК?“ и макар да изглежда доста сложна и не като за нас, всичко беше интересно и разбираемо благодарение на прекрасния подход и обяснения на Камелия Митева от „Био игри“.

Прочети още...

На гости при чичо Митко в Бачково

Bachokovo 29_10_2013_1През май Димитър Стоянов, първият биодинамичен земеделски производител беше в биоградинката и ни покани на гости. И ето че през слънчевата златна есен ние пътуваме към него. Това стана благодарение на подкрепата на Англо-американското училище (ААУ) в София. Те осигуриха автобус и сандвичи за децата.

Прочети още...

Зазимяване на биоградинката

Dobrovocheski den_biogradinka_1   С настъпването на есента биоградинката придоби нова премяна, която е предвестник на края на активната работа в градината. Всеки добър градинар обаче знае, че подготовката за пролетта започва още през ранната есен. Ето защо тази събота проведохме доброволчески ден, в който почистихме биоградинката от останалите стъбла на царевицата, извадихме праз-лука, мулчирахме и засадихме спанак и други зеленослистни, за да има свежа реколта през пролетта. В тази отговорна дейност в биоградинката освен децата от училището, дойдоха и доброволци от Армина, Мтел и Еко компост.

Прочети още...

Хотели за насекоми

Hotel za_nasekomi_3Биоградинката има нови приятели. Това са учениците от Европейския лицей. Те дойдоха и заедно с децата от училището „Проф. Дечо Денев“ направиха страхотни хотели за насекоми. Защо хотели? Ами защото през зимата верните помощници на биоградинаря – калинките, бръмбарчетата, пчелите се нуждаят от място, което да ги спаси от студа през зимата.

Прочети още...

Щедра Био реколта

pribirane rekolta_01Добрината и любовта, с която бяха засадени и отгледани зеленчуците, билките и цветята в биоградинката дадоха богата биореколта. Не вярвате ли? Всички смятат, че биозеленчуците са малки и дребни. През лятото един човек ми каза, че не био искал да произвежда биоябълки, защото ще бъдат малки, набръчкани и с петна.

Прочети още...

Щедро лято

Biogradinka 27_07_2013_1Ако отиваш на място, където всичко се развива бързо, се удивляваш на скоростта на промените. Така е и с биоградинката. Ходим всяка седмица и имаме чувството, че бобът и царевицата растат бързо, защото са се прегърнали и любовта ги дърпа нагоре-нагоре към слънцето.

Прочети още...

Черното злато на градинаря

Zasnemane na_film_25_06_2013_1Какво е една биоградинка без компост? Ето, че ние си имаме три компостера – един от дърво, направен от самите деца. В работилницата на училището в класа по „Дървообработване и мебели“ учениците нарязаха дъските, след това ги боядисаха с безир, заковаха и готово. Компостерът започна да се пълни с трева и всичко от кухнята в училището. До дървения поставихме и компостер от „Еко компост“.

Прочети още...