agrolink logomtel logo

Да станем „зелени“

4.1.1 Recicled bottlesГрадинарството е едно от нещата, с което много лесно може да привлечете децата както за игра, така и за обучение. В градината много неща могат да се научат, не само за зеленчуци и цветя. Дори по-добре отколкото в класната стая.

Едно от нещата за забавления, както и за полезни уроци например е рециклирането.То се отнася не само за отпадъците в градината и за компоста. В градината могат да се научат и други неща, които да ни помогнат в опазването на околната среда и по този начин да помогнем и на бъдещите поколения.

Децата са изобретателни
Децата могат да се научат да използват повторно най-различни стари и непотребни неща, вместо просто да ги изхвърлят. Децата обичат да измислят интересни хитрини, особено ако това е свързано със забавление. Например една стара пластмасова кутия или голяма бутилка за вода може да стане саксия за цвете или друго растение.  Просто пробийте отдолу няколко дупки, добавете малко пръст и семена и полейте с вода. Нека децата да измислят и други неща, които могат да бъдат използвани от непотребни стари неща.

Всичко може да се рециклира и да влезе отново в употреба – стари съдове, дори обувки. Децата имат невероятно въображение. Просто им подайте идея. От стари съдове могат да бъдат направени хранилки или баня за птици. Бурканите могат да станат оградка за края на лехата. Ако се боядисат в красиви цветове, ще стане шарено и весело. Старите хартии и картони могат да се използват за мулчиране на растенията. Ако се нарисуват, ще стане още по-добре за градината.
Рециклиране на играчки?

За някого това може да е лудост. Децата обичат своите играчки и дори и да са счупени, не искат да се разделят с тях. Но все пак децата могат да се съгласят играчката да има втори живот като се използва за нещо полезно. Всякакви люлки, вагони и камиончета могат да станат саксии за цветя. Освен за саксии, децата имат хиляди други идеи. Оставете ги да измислят сами.

 

Къде да намерите книжката 

Вижте къде можете да намерите книжката
„С децата в биоградината“

Бургас
Биомагазин „Био Бургас“ - ул. "Цар Симеон I" №65
Биомагазин „Биоспот“ - ул. "Сливница" №2

Варна
Магазин „Траке“ – ул."Иван Аксаков" №36, до Медицинския университет

Добрич
Биомагазин Хармония -

Пловдив
Магазин „Зелен Пловдив“ - ул. "Скайлер" №3

София
Магазин „Зоя БГ“ – ул. "Аксаков" №22
Магазин „Биомаг“ – пл. „Журналист“ 1
Магазин „Биомаг“ – ул. "Дойран" №10А
Магазин „Биомаг“ – ул.“Янко Сакъзов“ 50, от страната на ул. „В.Априлов“
Балев Био Маркет - THE MALL - бул." Цариградско шосе" № 115, ет. -1
Био Магазин ДиНи - ул. "Хан Аспарух" 26
Магазин „Зелена земя“ – ул. „Раковски“ 201
Био Вариант - ул."Деян Белишки" №60
Био Вариант (2) - кв. Лозенец, ул. "Крум Попов" 64
Магазин „Верде“ - ул. Париж 7
Магазин „Хляб и Шоколад“ - бул. "Васил Левски" №140
Център Идея Вита – ж.к. “Бели брези”, ул. “Лерин” № 64, партер
Ресторант „СлънцеЛуна“ – малките Петте кьошета, ул. „Шести септември“

Шумен
Аюра Био Бутик
ул. "Цар Освободител" №103 (до Новата Поликлиника и ДЗИ)

Онлайн магазини
darove.com
Shopthebest.eu
zelenotodrakonche.com