agrolink logomtel logo

Червеите са полезни

4.2.5.3 CherveiБледочервеният градински земен червей често се нарича “плугът на природата." Това е така, защото той проправя своя път в меката почва, като натиска с острата си главичка напред. Ако почвата е твърда, той „изяжда“ своя път, правейки сложни тунели, някои от които дълги до 2 метра.

Тези тунели разрохкват почвата. Така въздухът и водата достигат до корените на растенията и те растат по-добре. В 400 кв.м обработваема земя могат да се намерят до 50 000 червея. Всички те продобряват почвата за растенията.

Когато добавяме компост в почвата, ние подпомагаме развитието на червеите. Добавянето на синтетични азотни торове ги отблъсква. Червеите са много чувствителни към неестествени промени в средата.

Когато земният червей се храни, органичната материя минава през тялото му и го напуска под формата на тъмни гранули. Можете да видите тези малки купчини и във вашата градина. Гранулите на червеите са чудесен тор, богат на хранителни вещества.

През зимата червеите снасят яйца, а през пролетта повечето червеи са станали възрастни. С повишаването на температурите, активността на червеите се забавя, много от тях снасят яйца и после умират. В средата на лятото от яйцата се появяват малките червейчета, които са защитени в черупки. Когато времето се захлади, младите червеи излизат от черупките. При влажно време те растат бързо и така се образуват нови тунели. Колкото повече се хранят, толкова повече тор образуват. След това започва нов етап на снасяне на яйца. Активността на червеите продължава толкова дълго, колкото почвата остава влажна.

След проливни дъждове, земните червеи често се появяват над земята. Това не означава, че са се удавили. Водата не пречи на земните червеи. Напротив - те се нуждаят от непрекъсната влажност на кожата, за да дишат.  За тях е проблем застоялата или замърсена вода. При много силни дъждове, водата е в повече от необходимото и червеите са принудено да излязат от тунелите си.

Дъждовните червеи могат да оцелеят през зимата в почвата ако температурата намалява постепенно. Но бързото и внезапно силно застудяване може да ги убие. За да защитим земните червеи срещу внезапно замръзване може да използваме мулч или да засадим растения.  По този начин освен предпазване от студа, даваме и храна на червеите.

Къде да намерите книжката 

Вижте къде можете да намерите книжката
„С децата в биоградината“

Бургас
Биомагазин „Био Бургас“ - ул. "Цар Симеон I" №65
Биомагазин „Биоспот“ - ул. "Сливница" №2

Варна
Магазин „Траке“ – ул."Иван Аксаков" №36, до Медицинския университет

Добрич
Биомагазин Хармония -

Пловдив
Магазин „Зелен Пловдив“ - ул. "Скайлер" №3

София
Магазин „Зоя БГ“ – ул. "Аксаков" №22
Магазин „Биомаг“ – пл. „Журналист“ 1
Магазин „Биомаг“ – ул. "Дойран" №10А
Магазин „Биомаг“ – ул.“Янко Сакъзов“ 50, от страната на ул. „В.Априлов“
Балев Био Маркет - THE MALL - бул." Цариградско шосе" № 115, ет. -1
Био Магазин ДиНи - ул. "Хан Аспарух" 26
Магазин „Зелена земя“ – ул. „Раковски“ 201
Био Вариант - ул."Деян Белишки" №60
Био Вариант (2) - кв. Лозенец, ул. "Крум Попов" 64
Магазин „Верде“ - ул. Париж 7
Магазин „Хляб и Шоколад“ - бул. "Васил Левски" №140
Център Идея Вита – ж.к. “Бели брези”, ул. “Лерин” № 64, партер
Ресторант „СлънцеЛуна“ – малките Петте кьошета, ул. „Шести септември“

Шумен
Аюра Био Бутик
ул. "Цар Освободител" №103 (до Новата Поликлиника и ДЗИ)

Онлайн магазини
darove.com
Shopthebest.eu
zelenotodrakonche.com