agrolink logomtel logo

Силата на цветята

4.1.2 CvetiaНие живеем в един бетониран, изкуствен свят. Много от нещата, направени от човека нямат никаква стойност, а други са вредни и опасни. Ако говорим за дизайн, цветята са съвършени. Подаряването на цветя е универсален знак на обич, грижа, красота, радост или съчуствие.

Хората са свикнали да наричат цветя само определени растения, които се отглеждат за тяхната красота. Но някои от тези цветя могат и да се ядат. Например латинката, невена, пореча. А други растения, които обикновено хората отглеждат за храна, могат да бъдат включени в прекрасни букети и аранжировка за украса. Например слънчогледа, класове пшеница. А красив букет може да стане и от зеленчуци. Опитайте!

Отглеждането на цветя е чудесен начин децата да научат за ботаническата част като анатомията на растенията, растежа, възпроизводството, опрашването и еволюцията в съобщества през вековете. Тези прекрасни цветове, форми и аромати ни дават представа за силата на природата и връзките с другите живи същества. Повече от 65% от цъфтящите растения се опрашват от насекоми, а останалите от птици, прилепи и вятъра. 20% от насекомите зависят от цветята, за да получат тяхната храна. Отвъд научните факти, цветята могат да научат децата на артистичност и дизайн. Както и за различните форми, цветове и текстура. Учениците могат да работят със свежи, току-що откъснати цветя, както и със сухи. Да създават композиции и нещо тяхно, собствено и уникално.

Растенията имат връзка и с историята. Например лимецът е старо българско житно растение, което в момента преживява своя ренесанс и много фирми го включват в своята рецепта за правене на хляб и сладки. Информация за лимеца може да получите тук и тук. Интересно е също да се научи, че в България има музей на фасула. Той се намира в с. Смилян, близо до Смолян. Децата там са направили интересни композии, апликации със смилянския фасул, който се отглежда там от повече от 300 години. Децата могат да научат за слънчогледа, който е пренесен от Северна Америка.

 

Къде да намерите книжката 

Вижте къде можете да намерите книжката
„С децата в биоградината“

Бургас
Биомагазин „Био Бургас“ - ул. "Цар Симеон I" №65
Биомагазин „Биоспот“ - ул. "Сливница" №2

Варна
Магазин „Траке“ – ул."Иван Аксаков" №36, до Медицинския университет

Добрич
Биомагазин Хармония -

Пловдив
Магазин „Зелен Пловдив“ - ул. "Скайлер" №3

София
Магазин „Зоя БГ“ – ул. "Аксаков" №22
Магазин „Биомаг“ – пл. „Журналист“ 1
Магазин „Биомаг“ – ул. "Дойран" №10А
Магазин „Биомаг“ – ул.“Янко Сакъзов“ 50, от страната на ул. „В.Априлов“
Балев Био Маркет - THE MALL - бул." Цариградско шосе" № 115, ет. -1
Био Магазин ДиНи - ул. "Хан Аспарух" 26
Магазин „Зелена земя“ – ул. „Раковски“ 201
Био Вариант - ул."Деян Белишки" №60
Био Вариант (2) - кв. Лозенец, ул. "Крум Попов" 64
Магазин „Верде“ - ул. Париж 7
Магазин „Хляб и Шоколад“ - бул. "Васил Левски" №140
Център Идея Вита – ж.к. “Бели брези”, ул. “Лерин” № 64, партер
Ресторант „СлънцеЛуна“ – малките Петте кьошета, ул. „Шести септември“

Шумен
Аюра Био Бутик
ул. "Цар Освободител" №103 (до Новата Поликлиника и ДЗИ)

Онлайн магазини
darove.com
Shopthebest.eu
zelenotodrakonche.com