agrolink logomtel logo

Мулчиране за начинаещи

4.2.2.8 MulchiraneМулчирането е най-добрата мярка за спестяване на време в градината. То се изпозва както в зеленчукови градини, така и в декоративното градинарство. Мулчираните градини са по-здрави, с доста по-малко или липса на плевели, по-сухоустойчиви от другите градини. По този начин спестяваме време за поливане, плевене и ще имаме по-малко проблеми с неприятели и болести.

Има два основни вида материали за мулчиране: органични и неорганични. Органичните материали включват жив материал като пресни листа, слама, окосена трева, компост, дървен чипс, стърготини, борови иглички, дори хартия или картон.

Неорганичните материали са чакъл, камъни, черна пластмаса, тъкани.
И двата вида подтискат плевелите, но органичният мулч за разлика от неорганичния обогатява почвата като се разпада. Неорганичният мулч има други предимства. Например черният найлон затопля почвата и излъчва топлина, каквато изискват доматите и патладжана.
Използване на органичен мулч:
Има две основни правила за използване на органичен мулч за борба с плевелите. Първо, почистваме почвата и второ - слагаме достатъчно дебел слой мулч, за да се подтисне поникването на нови плевели (5-10 см).

Дървесни стърготини и дървесни кори:
Такъв мулч може да си закупите в торби от градинските центрове. Този тип мулч е добър единствено за лехи, където не се обработва почвата, например цветни лехи и за декорация.
Листа от дървета: опадалите листа са безплатен богат на хранителни вещества мулч.
Окосената трева е друг достъпен вид мулч, въпреки че част от нея е добре да се върне обратно на ливадата като естествен тор.

Компост: ако имате достатъчно компост, може да го използвате като мулч. Това определено ще обогати почвата и ще ощастливи растенията в градината. Но за да не изсъхне бързо, над компоста добавете равномерно надробени листа или друг мулч.

Борови иглички: това е кокетен вид мулч за вашите лехи. Те позволяват водата да премине лесно през тях, а те самите се разграждат много бавно.

Слама и сено: Това е много често изпозван мулч за градината. Той не само изглежда добре, но и има най-много ползи от него. Той запазва влажността на почвата, предпазва от плевели, добавя органична материя в почвата при разпадането си. Ако сламата обаче съдържа семена ще се появи проблем, защото от тях ще поникнат плевелите от които се боим.

Двойно мулчиране: това е изпитан полезен метод срещу плевели. За първия слой мулчиране използвайте пласт от вестници или картон от кашони. А  втория слой е от друг органичен материал.
Използване на полиетиленов мулч:

Мулчирането с полиетиленов мулч може да прави чудеса. Когато се разполага на почистена и обработена почва, черният полиетилен ще акумулира слънчевата топлина и ще създаде идеален микроклимат за почвените организми. Също така предпазва ягодите, краставиците и други култури от изгниване, защото не позволява изпаряване на водата от почвата. И също така предпазва успешно развитието на плевели и поддържа добра почвената влага.

Къде да намерите книжката 

Вижте къде можете да намерите книжката
„С децата в биоградината“

Бургас
Биомагазин „Био Бургас“ - ул. "Цар Симеон I" №65
Биомагазин „Биоспот“ - ул. "Сливница" №2

Варна
Магазин „Траке“ – ул."Иван Аксаков" №36, до Медицинския университет

Добрич
Биомагазин Хармония -

Пловдив
Магазин „Зелен Пловдив“ - ул. "Скайлер" №3

София
Магазин „Зоя БГ“ – ул. "Аксаков" №22
Магазин „Биомаг“ – пл. „Журналист“ 1
Магазин „Биомаг“ – ул. "Дойран" №10А
Магазин „Биомаг“ – ул.“Янко Сакъзов“ 50, от страната на ул. „В.Априлов“
Балев Био Маркет - THE MALL - бул." Цариградско шосе" № 115, ет. -1
Био Магазин ДиНи - ул. "Хан Аспарух" 26
Магазин „Зелена земя“ – ул. „Раковски“ 201
Био Вариант - ул."Деян Белишки" №60
Био Вариант (2) - кв. Лозенец, ул. "Крум Попов" 64
Магазин „Верде“ - ул. Париж 7
Магазин „Хляб и Шоколад“ - бул. "Васил Левски" №140
Център Идея Вита – ж.к. “Бели брези”, ул. “Лерин” № 64, партер
Ресторант „СлънцеЛуна“ – малките Петте кьошета, ул. „Шести септември“

Шумен
Аюра Био Бутик
ул. "Цар Освободител" №103 (до Новата Поликлиника и ДЗИ)

Онлайн магазини
darove.com
Shopthebest.eu
zelenotodrakonche.com