agrolink logomtel logo

На гости при чичо Митко в Бачково

Bachokovo 29_10_2013_1През май Димитър Стоянов, първият биодинамичен земеделски производител беше в биоградинката и ни покани на гости. И ето че през слънчевата златна есен ние пътуваме към него. Това стана благодарение на подкрепата на Англо-американското училище (ААУ) в София. Те осигуриха автобус и сандвичи за децата.

10 от ученика от училището „Проф. Дечо Денев“ и тяхната преподавателка Сийка Буюклиева и 30 деца от ААУ водени от учителката Катрин Томас се запознаха с чудесата, което чичо Митко и леля Мария правят в тяхната малка градина. Децата научиха, че може да се отглеждат много видове видове и сортове зеленчуци, билки, плодове, цветя и подправки. Учениците се включиха в подготовката на новия компост в градината – събираха листа, подредиха редовете на „сандвича“ в компоста. Светла Николова им разказа защо е необходимо това. А децата задаваха въпроси и стана чудесна дискусия за разделното събиране на отпадъци, за отпадъците в природата и тези, произведени от хората. След това засаждахме детелина и грах за зелено торене. Научихме и един различен и много добър начин за засаждане на дръвчета. Децата сами засадиха нова ябълка. Расти, расти ябълке и раждай плодове.
На връщане към София в автобуса беше голям купон. Децата се бяха опознали вече и веселбата и глъчката бяха големи. Накрая по микрофона в автобуса деца от двете училища взаимно си благодариха за това, че са прекарали заедно един прекрасен слънчев ден в Бачково. Освен наученото, те станаха и приятели.

 

Разгледай снимките