agrolink logomtel logo

Статии

Биоградинка

„Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах.“
Конфуций

Био градината е магично място, винаги пълно с изненади и удоволствия. Наблюдавайте как едно дете издърпва морков от земята и бърза да го захапе, без дори да е измило пръстта от него. Погледнете отворените очи на децата, които наблюдават цветята, които са отгледали. Био градинарството за деца, от току-що проходилите до юношите, отваря нови прозорци в един свят доминиран от технологиите. Децата се нуждаят не от пластмасови токсични играчки, а от свежия въздух на съзидателното изкуство на цветното био градинарство. Астмата и други болести са резултат от затворения и виртуален свят на телевизията и компютъра, практиките в градината могат да дадат забавления, както и знания за света около нас.

Независимо дали сте опитен градинар или начинаещ, градинарството с деца е вашият шанс да бъдете по-близко до Майката Земя. Не се притеснявайте, ако не постигате перфектното градинарство. Просто работете със земята, засявайте семена и отглеждайте красиви и добри неща за ядене. Вашата градина е съкровищница, в която заедно с малките градинари ще откривате заедно безценни дарове за цял живот. Спомените продължават по-дълго от един сезон. Децата завинаги ще помнят нещата, които са се случвали в градината, не просто и само отглеждането на зеленчуци. Отначало децата просто ще играят в градината. Постепенно ще се научат за сезоните, както и за търпението на природата да „отгледа“ семенцето до голямо растение с плодове.

Учейки децата да имат техен собствен опит в градината, големите преоткриват и себе си. Отпразнувайте чудото. Заедно с децата вие отглеждате семена на надеждата.

Ние решихме да работим с деца в градината и да направим не просто градинки, а биоградинки – най-добрият начин да сме по-близо до природата.

Изкуството да отгледаш храна заедно с деца бе нашето вдъхновение. Решихме да започнем с най-трудното – да работим заедно с деца в неравностойно положение. Избрахме дома в Драгалевци и училището за деца с увреден слух „Проф. Денчо Денев“ в София.

Първият ни проект за биоградинки е подкрепен от програмата М-Тел ЕKO Грант с професионалното съдействие на Фондация „Помощ за благотворителността в България

Какво е едно семе и какво е една градина, ако не надежда за това, което ще дойде.