agrolink logomtel logo

10 добри причини да купуваме Био

10-prichiniКогато купувате биопродукти, вие подкрепяте да се храним здравословно, да бъдем здрави и да живеем на здрава планета.

Това е добре за вас
Храните в супермаркета  съдържат много консерванти, синтетични добавки, които причиняват болести и проблеми за малки и големи. Средно един европеец консумира 2 кг хранителни добавки всяка година и това има връзка с увеличаващите се алергии и нетолерантост към храни. Биохраните не причиняват този проблем. Те съдържат 25% повече полезни хранителни вещества и съдържат с 1/3 повече антиоксиданти, които са добро средство против рака.

Това е добре за вашите деца
От утробата до юношеството децата ще получат много ползи от биопродуктите. Приемането на инсектициди и хербициди по време на бременността може да окаже влияние върху здравето на бебето и развитието му завинаги. Приемането на пестициди може да въздейства върху развитието на хормоните, което би могло да причини по-малко сперма в момчетата и по-ранно развитие на пубертета при момичетата.

Добро за животните
Купувайки био продукти, вие подкрепяте хуманното отношение към животните и отхвърляте използването на растежни хормони, антибиотици, лекарства и генно променени животни.
Добро за земеделието
Емисиите от земеделието – минерални торове и отпадъци от растенията са вторият най-голям принос за парниковия ефект. Био стандартите забраняват използването на азотни торове, което намалява емисиите и осигурява икономически и екологични ползи. Земята в биостопанствата е по-малко чувствителна към сушата.

Добро за околната среда
Купувайки биохрани вие подпомагате околната среда да бъде по-малко токсична за всички живи организми. В България само 0,2% процента от земята се стопанисва по биологичните стандарти, което означава, че 99,8 % от земята ни се трови с опасни химикали.
Ние сме околната среда и е от огромно значение наследството в каква среда ще живеят нашите деца и внуци.

Подкрепяте българските био производители
В България био производителите са малко над 1000. В биомагизините се продават предимно вносни био храни и то предимно преработени. 95% от българската био продукция е за износ. Купувайки био храни вие давате сигнал на производителите в България за развитие на българско био производство, предназначено за българските потребители.

Добро за биоразнообразието
В една био ферма има повече калинки, птици, полезни насекоми. Тя е оазис, която подпомага и разнообразява видовете живи същества.

Добро за водата
Био фермерите намаляват количеството химически вещества и отпадъци, които отиват в питейната вода, реките, езерата и моретата. Химикалите тровят водата и всички живи организми в нея. от тази. Био производството не замърсява водата, която ние и нашите деца пием.

Добро за земята
Био стопанствата се оснавават на запазване и възстановяване на почвите. Те намаляват най-големите проблеми в земеделието – вкисляване на почвите и намаляване на естественото й плодородие.  Био земеделците отглеждат здрави растения.

Това е добре за вкуса на вашата храна
Всички знаят за разликата между вкуса на отгледаните без химикали плодове и тези в супермаркета. Не всичко отгледано при баба на село е без химикали. Само био производителите могат да гарантират, че вкусът и ароматът е натурален.